Jesienne smaki

Wraz z jesienią do naszej kuchni zawitały zupełnie inne smaki. Królują grzyby, dynie, jabłka, orzechy, śliwki i gruszki. Przeczytajcie, jak najlepiej je wykorzystać.

Źródło: pixabay.comJesienna zupa grzybowa

Składniki:

3 l bulionu warzywnego

1 kg grzybów leśnych

2 średnie pomidory

1 duża cebula

1 papryka

pół szklanki kaszy jęczmiennej

odrobina szczypiorku

1 łyżka masła

kilka plasterków wędzonego boczku

Składniki:przyprawy

liść laurowy

 ziele angielskie

 garść igiełek rozmarynu

 szczypta gałki muszkatołowej

 pieprz i sól

Przygotowanie;

Grzyby opłucz w wodzie i pokrój je na mniejsze kawałeczki. Smaż je przez kilka minut na maśle wraz z posiekaną cebulą. Potem dodaj pokrojony boczek i pokrojoną paprykę oraz pomidory (obrane ze skóry i pokrojone na kawałki). Duś pod przykryciem do momentu, aż pomidory się rozpadną.

Podgrzej bulion, a następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gdy wywar stanie się gorący, połącz go z grzybową mieszanką. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez ok. pół godziny. W międzyczasie dodaj rozmaryn, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

W przeciągu 10 ostatnich minut gotowania dodaj kaszę jęczmienną i zamieszaj co chwilę całą zawartość. Kiedy kasza stanie się miękka, znaczy to, że zupa jest gotowa do spożycia. Posyp ją na wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: www.mytaste.pl

Gulasz z dynią i suszonymi śliwkami

Składniki:

500 g wołowiny

1 cebula

1 puszka ciecierzycy (400 g)

1 puszka pomidorów (400 g)

oliwa

pęczek świeżej kolendry (według uznania)

800 ml bulionu warzywnego

100 g suszonych śliwek bez pestek

800 g dyni obranej i bez pestek

Składniki: przyprawy

1 płaska łyżka łagodnej papryki

1 płaska łyżka ras el hanout

1 płaska łyżka mielonego kminu

1 płaska łyżka cynamonu

1 płaska łyżka imbiru

sól morska

czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wymieszaj w miseczce i natrzyj nimi mięso. Przełóż je do dużego naczynia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W brytfannie, głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Następnie smaż w niej mięso przez ok. 5 minut wraz z posiekaną drobno cebulką i pokrojonymi łodyżkami kolendry. Potem dodaj pokrojone pomidory z puszki, ciecierzycę i 400 ml bulionu, po czym wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, przykryj naczynie szczelnie i duś na małym ogniu przez ok. półtorej godziny. Następnie dodaj pokrojoną dynię i pokrojone śliwki. Jeżeli konsystencja potrawy jest zbyt gęsta, dolej resztę bulionu. Potem duś przez kolejne półtorej godziny i sprawdź, czy nie trzeba dolać bulionu, ewentualnie wody. Dopraw solą i posyp listkami kolendry, według uznania. Podawaj z kaszą kuskus.

Źródło: www.mytaste.pl

_______________

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ