Jagody goji źródłem zdrowia
Wiele mówi się o niemalże „cudownych” właściwościach jagód goji. Ponoć to jedne z najzdrowszych owoców świata, dzięki, którym zachowamy młodość i urodę. Jakie zatem są ich właściwości?
Jagody goji pochodzą z Azji i rosną na wzgórzach Chin i Mongolii. Są częstym składnikiem w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i uważane za najcenniejsze z produktów naturalnych tego kraju.
Przypisuje się im takie właściwości jak: opóźnienie procesów starzenia, redukcję stresu, poprawienie wzroku, wzmocnienie odporności organizmu, poprawę koncentracji i wzrost energii.
Owoce stanowią cenne źródło wapnia, potasu, żelaza, cynku, selenu i witaminy C. Po za tym zawierają istotne składniki mineralne, takie jak chociażby beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A.
Oczywiście zalecane jest spożywanie świeżych jagód goji, jednak w naszym kraju możemy trafić głównie na suszone owoce. Najlepiej dodawać je do sałatek, jogurtów, koktajli i ciast. Są świetnym zamiennikiem rodzynek.
Obecnie jagody goji są bardzo popularnym produktem, który również wspomaga odchudzanie. Fankami tych owoców są takie supermodelki jak Miranda Kerr czy Naomi Campbell.
Joanna Łuszczykiewicz