Dieta wpływa bardziej na samopoczucie kobiet
Według nowych badań naukowców z Binghamton University w Nowym Jorku kobiety mogą potrzebować diety bogatszej w składniki odżywcze niż mężczyźni, aby dobrze się czuć – informuje pismo” Nutritional Neuroscience”.
Wyniki wcześniejszych badań sugerują, że anatomiczne i funkcjonalne różnice pomiędzy mózgami mężczyzn i kobiet wpływają na ich podatność na choroby psychiczne. Niewiele jednak wiadomo o roli wzorców żywieniowych w dobrostanie psychicznym specyficznym dla płci.
Zespół naukowców prowadzony przez Linę Begdache, adiunkta studiów zdrowia i odnowy biologicznej na Uniwersytecie w Binghamton, przeprowadził za pośrednictwem mediów społecznościowych anonimową ankietę wśród 563 uczestników (48 proc. mężczyzn i 52 proc. kobiet). Begdache i jej zespół odkryli, że psychiczne samopoczucie mężczyzn jest częściej dobre, dopóki nie pojawią się niedobory żywieniowe. Natomiast w przypadku kobiet trudniej o dobre samopoczucie, jeśli nie przestrzegają zrównoważonej diety i nie prowadzą zdrowego trybu życia.
Według Begdache uzyskane rezultaty mogą wyjaśniać wyniki poprzednich badań, które wskazują, że kobiety są bardziej narażone na problemy psychiczne w porównaniu z mężczyznami.
„Najważniejszym wnioskiem jest to, że w porównaniu z mężczyznami kobiety mogą potrzebować większego spektrum składników odżywczych, aby podtrzymać dobry nastrój” – powiedziała Begdache. Jej zdaniem nowe odkrycia mogą wyjaśniać, dlaczego kobiety są dwukrotnie bardziej podatne na zdiagnozowanie lęku i depresji i cierpią na dłuższe ich epizody w porównaniu z mężczyznami. Współczesna dieta jest bogata w energię, ale uboga w kluczowe składniki odżywcze, które wspierają funkcjonowanie mózgu. Jak twierdzi autorka, dowody sugerują, że bogata w składniki odżywcze dieta naszych przodków w znacznym stopniu przyczyniła się do zwiększenia objętości mózgu i ewolucji poznawczej ludzkości.
„Mężczyźni i kobiety mają różne obowiązki fizyczne i emocjonalne, z których mogą wynikać odmienne wymagania energetyczne i preferencje żywieniowe” – powiedziała autorka. „W związku z tym zróżnicowane pod względem płci spożywanie posiłków i energii może wyjaśniać różnice w wielkości mózgu i jego połączeniach pomiędzy kobietami i mężczyznami, dlatego też występuje potencjalne niedopasowanie między współczesną dietą i rozwiniętym ludzkim mózgiem, które zakłóca normalne funkcjonowanie niektórych układów w mózgu” – dodała. (PAP)
źródło: Nauka w Polsce PAP