Delikatne suflety
Suflet to nic innego jak delikatna zapiekanka. Subtelny smak tej potrawy wynika z dużej zawartości piany z białek, która łączona jest z pozostałymi składnikami bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Dzięki doskonałej kombinacji składników i ich proporcji, przysmak ten zachwyca nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Suflet z serem
Składniki:
15 dag żółtego sera, 8 dag masła, 1 łyżka masła do posmarowania blachy, 4 dag mąki, 4 żółtka, 6 białek, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Przygotuj sos beszamelowy. W pierwszej kolejności rozpuść masło na wolnym ogniu, a następnie zdejmij je, zasyp mąką i zalej mlekiem. Teraz ponownie podgrzej do zagęstnienia, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając dodaj po kolei żółtka, a następnie starty na tarce żółty ser. W oddzielnej misce ubij białka, przełóż do ciasta i delikatnie rozprowadź. Formę na suflet posmaruj masłem i zalej ciastem. Piecz około 35 minut w temp. 180 stopni.
Suflet ze szpinakiem
Składniki:
20 dag mrożonego szpinaku, 5 dag masła, 1 łyżka masła do posmarowania blachy, 4 dag mąki, 3 żółtka, 5 białek, 500 ml mleka, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Przygotuj sos beszamelowy. Najpierw rozpuść masło na wolnym ogniu, a następnie zdejmij je, zasyp mąką i zalej mlekiem. Teraz ponownie podgrzej do zagęstnienia, przypraw solą, pieprzem i wyciśnij czosnek. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając dodaj po jednym żółtku. W oddzielnej misce ubij białka, przełóż do ciasta i delikatnie rozprowadź. Rozmrożony i dokładnie odsączony szpinak dodaj na samym końcu. Formę na suflet posmaruj masłem i zalej ciastem. Piecz około 35 minut w temp. 180 stopni.
Suflet z szynką
Składniki:
20 dag wędzonej szynki, 5 dag masła, 1 łyżka masła do posmarowania blachy, 4 dag mąki, 3 żółtka, 5 białek, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło na wolnym ogniu, a następnie zdejmij je, zasyp mąką i zalej mlekiem. Teraz ponownie podgrzej do zagęstnienia, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając dodaj bardzo drobną pokrojoną szynkę, a następnie żółtka. W oddzielnej misce ubij białka, przełóż do ciasta i delikatnie rozprowadź. Formę na suflet posmaruj masłem i zalej ciastem. Piecz około 3o minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Paulina Rożej