Co spowalnia metabolizm?
Ciężko jest ci schudnąć? Wydaje ci się, że przestrzegasz podstawowych zasad diety, a nie widzisz żadnych efektów? Jeżeli tak, to zapewne popełniasz któryś z błędów, który spowalnia twój metabolizm. W naszym artykule dowiesz się, czego unikać, a czego przestrzegać podczas diety.
fot. healthylife.com
1. Brak snu
Ludzie, którzy są pozbawieni odpowiedniej dziennej dawki snu, są bardziej narażeni na tycie, niż ci, którzy problemów ze snem nie mają. Dlaczego tak się dzieje? Otóż naukowcy twierdzą, że brak snu prowadzi do zaburzeń wytwarzania hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości, przez co jesteśmy bardziej narażeni na atak „wilczego głodu”.
2. Długie przerwy między posiłkami
Organizm traktuje to jako głodówkę. Twoje ciało magazynuje nagromadzone substancje odżywcze, ponieważ nie ma z czego pobierać energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Prowadzi to do spowolnienia metabolizmu, dlatego najlepiej robić 3-4godzinne przerwy między posiłkami.
3. Picie zbyt małej ilości wody
Woda ma zbawienny wpływ na nasze ciało i samopoczucie. Organizm zużywa sporo energii, kiedy robi co w jego mocy, by temperatura wody, którą mu dostarczasz, wyniosła 36,6°C. Pamiętaj zatem, że picie ciepłej wody czy herbaty z cytryną nie będzie tak dobrze podkręcało metabolizmu jak zimna woda, nad podgrzaniem której ciało będzie musiało się dodatkowo napracować. Prowadzi to do podkręcenia metabolizmu i szybszego spalania kalorii.
4. Życie w stresie
Stres i życie pod presją to nie tylko nieprzyjemne uczucie, którego każdy z nas wolałby się pozbyć – ma także niekorzystny wpływ na nasz metabolizm. Kortyzol, hormon stresu powoduje, że organizm przestawia się na tryb „magazynowania tłuszczu”, co prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej.
5. Rezygnacja z kofeiny
Na godzinę przed treningiem kawa bez mleka może być idealnym zastrzykiem energii! Zawarta w niej kofeina pomoże ci ćwiczyć ostrzej i bardziej intensywnie – dzięki temu spalasz więcej kalorii. Staraj się nie dodawać mleka do kawy – nabiał niweluje działanie kofeiny.
Patrycja Sieląg