Awokado na słodko
Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata, ze względu na bogatą zawartość witamin, mikroelementów, bardzo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fitosteroli, odpowiedzialnych za przeciwdziałanie stanom zapalnym. Mimo to wiele osób rezygnuje z włączania tego cennego owocu do swojej diety, ze względu na jego charakterystyczny, mdławy smak. Zamiast tego, warto wypróbować awokado na słodko!
Deser z awokado, czekoladą i bananem
Składniki:
pół awokado
1 dojrzały banan
3 łyżki płatków zbożowych
20g gorzkiej czekolady
łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Płatki podsmaż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Rozpuść czekoladę w gorącej wodzie i połącz z płatkami. Banana zmiksuj z awokado, do tak powstałego kremu dodaj sok z cytryny i ewentualnie cukier puder. Krem włóż do lodówki, by nieco zgęstniał. Deser ułóż warstwami (płatki, krem, płatki, krem) i podawaj schłodzony.
Czekoladowy mus z awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 – 3 łyżki gorzkiego kakao
2 – 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
2 łyżki mleka roślinnego
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki mocnej kawy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki krem albo rozgnieść widelcem i wymieszać. Przełożyć do pucharków i wstawić na 15 minut do lodówki. Można podawać z truskawkami.
Migdałowy koktajl z awokado
Składniki:
2/3 szklanki obranych migdałów w słupkach
1 dojrzałe awokado
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Sposób przygotowania:
Migdały namoczyć w wodzie przez noc, odcedzić i opłukać, a następnie przez około minutę miksować w blenderze z 2 szklankami świeżej wody. Dodać miąższ awokado razem z syropem z agawy lub miodem i krótko miksować. Podawać od razu lub schładzić przez chwilę w lodówce.
___________
Źródła: przeslijprzepis.pl, jadlonomia.com, magazyn-kuchnia.pl.