3 sposoby na cukinię
Cukinia (często nazywana w Polsce również kabaczkiem) to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera sole mineralne, flawonoidy i witaminy (C, PP, B1), a w dodatku jest niskokaloryczna, przez co jest doskonałym wyborem dla miłośników diet. Jako że ogrody zazieleniły się w końcu cukiniami, zobaczcie jakie proste i smaczne potrawy można z nich przygotować.
Talarki z cukinii:
1 cukinia,
3 łyżki oliwy z oliwek,
6 łyżek tartego parmezanu,
4 łyżki zmielonych migdałów (bez skórki) lub bułki tartej,
1 łyżeczka suszonego oregano.
Pokroić cukinie na plastry (ok. 4-5 mm). W misce połączyć ze sobą parmezan, migdały (lub bułkę tartą) i oregano. Posmarować talarki cukinii oliwą z oliwek i obtoczyć je w przygotowanej panierce. Gotowe krążki należy ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni i piec przez 15-20 minut aż się zarumienią.
Cukiniowe placuszki:
1 cukinia,
2 jajka,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki mąki,
garść koperku,
sól, pieprz, olej roślinny.
Ścieramy cukinię na tarce z dużymi oczkami i odstawiamy ją na kilka minut, aby odsączyć z niej wodę. Potem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, mąkę, koperek i pieprz (można również dosolić), po czym wszystko dokładnie mieszkamy. Po rozgrzaniu się oleju zaczynamy tworzyć za pomocą łyżki placuszki z naszej mieszkanki. Smażymy je do czasu aż się zarumienią po obu stronach.
Makaron z cukinią:
1 cukinia,
250 g makaronu pełnoziarnistego,
3 ząbki czosnku,
100 ml śmietany do zup i sosów 18%,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
1 kostka rosołowa drobiowa,
pieprz, sól, olej.
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić czosnek w całości, kiedy już się zarumieni dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i kostkę rosołową – smażyć aż cukinia stanie się miękka. Dodać suszoną bazylię, sól i pieprz do smaku oraz dolać śmietanę do zup (należy ciągle mieszać i uważać na to, aby śmietana się nie zważyła). W międzyczasie ugotować makaron. Na koniec polać makaron przygotowanym sosem.
Smacznego!
Aleksandra Supryn