Potrawy z ekranu
Są takie potrawy, które już zawsze będą nam się kojarzyć z konkretnymi postaciami ze szklanego ekranu. Kluczowe dla akcji sceny, często rozgrywają się przy suto zastawionym stole, a wielu filmów wprost nie da się obejrzeć, bez myśli o zawartości naszej lodówki. Przed wami lista najsłynniejszych, kinowych potraw.
Sok z żuka
Film Tima Burtona z kultową już rolą Winony Ryder należy do tych o specyficznym, abstrakcyjnym klimacie. Tak jak i sam reżyser. Nic więc dziwnego, że potrawy pojawiające się na ekranie również do zwyczajnych nie należą. Dziwne postacie, aranżacje, wzory, kolory, z tym wszystkim współgra filmowe menu. W pamięci widzów szczególnie zapadł koktajl krewetkowy, który Deila podaje podczas kolacji ze znajomymi.
Składniki:
8-10 krewetek tygrysich, dużych, świeżych, lub ugotowanych
sok wyciśnięty z jednej limonki
1 papryczka chilli
4-5 łyżek sosu chilli
Przygotowanie: Po dokładnym umyciu krewetek należy je osuszyć i oczyścić. Następnie ściągnąć pancerze i odciąć główki. Trzeba pamiętać o wyciągnięciu cienkiej żyłki przebiegającej przez grzbiet krewetki. Jeśli mamy świeże krewetki to obgotować je, a jeśli ugotowane to po prostu oczyścić z pancerza i odnóży i odgrzać a ogonki zostawić. Do posiekanej cieniutko papryczki chili dodać sok z limonki i sos chili i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wystarczy nalać sos do środka kieliszka, krewetki ułożyć na jego krawędzi i można rozpocząć biesiadowanie w iście Burtonowym stylu. Ciekawie smakuje a wygląda wprost kosmicznie.