Proste i efektowne przepisy

Często chcemy pokazać umiejętności kulinarne i dlatego wybieramy skomplikowane przepisy, myśląc, że ich wygląd oraz smak będzie o wiele bardziej spektakularny od tych przygotowanych w 20 minut. Bardzo łatwe do wykonania potrawy mogą być bardzo smaczne, a także prezentować się wyśmienicie. Nie warto więc marnować czasu czy narzekać na brak talentu do gotowania. Z naszymi przepisami zachwycisz rodzinę i przyjaciół, nawet jeśli nie lubisz spędzać czasu w kuchni!

Fot: thecheeseplate.files.wordpress.com/2011/02/goat_cheese_muffins-002.jpg

Jajeczne muffiny z papryką, cukinią i szpinakiem

Składniki:

 – szklanka szpinaku,

– pół cukinii,

– 30 g sera feta,

– 1/3 papryki,

– 2 jajka,

– ząbek czosnku,

– sól i pieprz,

– łyżka posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180oC. W dużej misce roztrzep jaja z solą, pieprzem oraz czosnkiem i szczypiorkiem. Dodaj posiekany szpinak, ser feta, cukinię i paprykę. Formę do muffinów natłuść olejem, napełnij masą i piecz przez 15 minut. Smacznego!

Smażony makaron z marchewką, imbirem i serem z niebieską pleśnią

Składniki:

– 100 g makaronu ryżowego,

– łyżka oleju roślinnego,

– ząbek czosnku,

– 3 łyżeczki imbiru,

– marchewka,

– 200 g sera z niebieską pleśnią,

– 1 łyżeczka posiekanego chili,

– 3 łyżki posiekanego szczypiorku,

– 2 łyżeczki oleju sezamowego,

– limonka,

– świeża mięta.

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron, odcedź go i przelej zimną wodą. Do imbiru, czosnku oraz obranej i startej marchwi dodaj łyżkę oleju i smaż przez 5 minut na patelni. Następnie dodaj makaron, mieszaj cały czas, smażąc jeszcze 2 minuty. Dolej sos sojowy, szczyptę cukru, chili i wymieszaj. Po minucie dodaj olej sezamowy, szczypiorek i sok z limonki. Wyłóż na talerze i posyp po wierzchu serem z niebieską pleśnią oraz listkami mięty. Smacznego!

Burgery z łososia z kaszą jaglaną

Składniki:

– 250g filetu z łososia,

– 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie,

– 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,

– 3 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli,

– ząbek czosnku,

– 2 łyżki posiekanej pietruszki,

– łyżka musztardy,

– szczypta ostrej papryki,

– sól, pieprz, sok z limonki, oliwa.

Sposób przygotowania:

Łososia i suszone pomidory należy posiekać na kilkumilimetrowe kawałeczki i włożyć do miski. Następnie dodaj zeszkloną na oliwie cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Zmiksuj kaszę jaglaną i musztardę w blenderze. Dodaj do składników w misce. Dopraw masę pieprzem, solą, chili oraz sokiem z limonki. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Podaj z surówką z ogórka, kopru i jogurtu greckiego.

___________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ