Awokado na słodko

Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata, ze względu na bogatą zawartość witamin, mikroelementów, bardzo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fitosteroli, odpowiedzialnych za przeciwdziałanie stanom zapalnym. Mimo to wiele osób rezygnuje z włączania tego cennego owocu do swojej diety, ze względu na jego charakterystyczny, mdławy smak. Zamiast tego, warto wypróbować awokado na słodko!

thefreshbeet.com

Deser z awokado, czekoladą i bananem

Składniki:

pół awokado

1 dojrzały banan

3 łyżki płatków zbożowych

20g gorzkiej czekolady

łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Płatki podsmaż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Rozpuść czekoladę w gorącej wodzie i połącz z płatkami. Banana zmiksuj z awokado, do tak powstałego kremu dodaj sok z cytryny i ewentualnie cukier puder. Krem włóż do lodówki, by nieco zgęstniał. Deser ułóż warstwami (płatki, krem, płatki, krem) i podawaj schłodzony.

Czekoladowy mus z awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado

2 – 3 łyżki gorzkiego kakao

2 – 3 łyżki syropu z agawy lub miodu

2 łyżki mleka roślinnego

szczypta soli morskiej

1/2 łyżeczki mocnej kawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki krem albo rozgnieść widelcem i wymieszać. Przełożyć do pucharków i wstawić na 15 minut do lodówki. Można podawać z truskawkami.

Migdałowy koktajl z awokado

Składniki:

2/3 szklanki obranych migdałów w słupkach

1 dojrzałe awokado

2 łyżki syropu z agawy lub miodu

Sposób przygotowania:

Migdały namoczyć w wodzie przez noc, odcedzić i opłukać, a następnie przez około minutę miksować w blenderze z 2 szklankami świeżej wody. Dodać miąższ awokado razem z syropem z agawy lub miodem i krótko miksować. Podawać od razu lub schładzić przez chwilę w lodówce.

___________

Źródła: przeslijprzepis.pl, jadlonomia.com, magazyn-kuchnia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ