Dieta norweska
Skonstruowana w Oslo przez ekspertów ds. żywienia i lekarzy – dieta norweska – jest bardzo rygorystycznym i wymagającym samodyscypliny sposobem odżywiania. Dieta opracowana przez Norwegów intensywnie przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a po jej zakończeniu następuje odczuwalne zmniejszenie apetytu. Konsekwentne przestrzeganie reguł tego programu odchudzania pozwala zgubić nawet 10 kg w ciągu 14 dni.
Główne założenia diety norweskiej
Skuteczność diety norweskiej zależy przede wszystkim od zaangażowania osoby, która ją stosuje. Dla uzyskania zadowalającego efektu nie można działać na własną rękę, a zatem niedozwolone jest skracanie bądź wydłużanie czasu trwania programu. Konieczne również jest przestrzeganie pozycji widniejących w jadłospisie. W ciągu dnia spożywa się trzy posiłki – śniadanie, drugie śniadanie i obiad, pomijając kolację. Menu opiera się głównie na grejpfrutach i jajkach. Można je urozmaicić sięgając po produkty żywnościowe, takie jak gotowane mięso (kurczak, woł0wina), ryby, surówki, marchew i pomidory. Przez cały czas stosowania diety zalecane jest picie ok. 2 litrów wody dziennie. Najlepszym wyborem jest niegazowana woda mineralna, ale dopuszczalne są również herbatki ziołowe i słaba kawa. Jajka powinniśmy spożywać wyłącznie po ugotowaniu, zarówno na twardo, jak i na miękko. Kolejnym założeniem diety jest wyeliminowanie dodatku śmietany, soli, masła i oleju.
14-dniowy jadłospis w diecie norweskiej
Śniadanie tylko pierwszego dnia diety złożone jest jedynie z 3 ugotowanych jajek. W kolejne dni na śniadanie spożywamy 1-2 jajka, herbatę lub kawę. Skład tego posiłku nie zmienia się do końca trwania diety.
Dzień 1 i 8 – II śniadanie: 1-2 jajka, grejpfrut, kawa lub herbata. Obiad: 3 jajka, kromka chleba, surówka warzywna bez dressingu i oleju, kawa lub herbata.
Dzień 2 i 9 – II śniadanie: 1-2 jajka, grejpfrut, kawa lub herbata. Obiad: gotowana wołowina, seler naciowy, ogórek, pomidor oraz inne warzywa, kawa lub herbata.
Dzień 3 i 10 – II śniadanie: 1-2 jajka, ugotowany szpinak z jedną łyżką jogurtu. Obiad: dwa kotlety z piersi kurczaka ugotowane na parze, warzywa takie jak drugiego dnia, kawa lub herbata.
Dzień 4 i 11 – II śniadanie: grejpfrut, surówka z warzyw, kawa lub herbata. Obiad: 1-2 jajka, ugotowany szpinak, biały ser, kromka chleba.
Dzień 5 i 12 – II śniadanie: 1-2 jajka, ugotowany szpinak z jedną łyżką jogurtu, kawa lub herbata. Obiad: surówka z warzyw, ryba z kromką chleba, kawa lub herbata.
Dzień 6 i 13 – II śniadanie: sałatka owocowa, kawa lub herbata. Obiad: gotowana wołowina, seler naciowy, ogórek kiszony, pomidor, kawa lub herbata.
Dzień 7 i 14 – II śniadanie: zimne mięso z kurczaka, grejpfrut, kawa lub herbata. Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe z gotowaną kapustą, grejpfrut, seler naciowy, pomidor, kawa lub herbata.
Źródło: szukaj-diety.pl
Paulina Rożej