Przedwczesne siwienie włosów!
Siwienie włosów, które przebiega zgodnie z naturalnymi procesami, u niektórych ludzi może rozpocząć się już pomiędzy 30. a 40. rokiem życia. Zdarza się jednak, że siwe włosy pojawiają się dużo wcześniej, nawet przed ukończeniem 20 lat. Wtedy mówimy o zjawisku przedwczesnego siwienia. Bardzo często pochopnie obwiniamy o to geny. Jednak przyczyna może być inna. Oto najczęstsze z nich.
Stres
Co do niekorzystnego wpływu tego czynnika na stan naszych włosów zgadzają się wszyscy badacze. Czasami, kiedy organizm jest szczególnie wrażliwy, bardzo szybko możemy zaobserwować negatywne skutki jego oddziaływania. Zdarza się jednak o wiele częściej, że pojawiają się one dopiero po dłuższym okresie i to ze zdwojoną siłą, kiedy lekceważymy obecność stresu w naszym życiu. Powoduje on, że z naszego organizmu są wypłukiwane składniki mineralne oraz witaminy. Dlatego tak ważny jest odpoczynek w ciągu dnia i odpowiednia dawka snu.
Choroby
Przedwczesnego siwienia nie należy lekceważyć tylko ze względów estetycznych. Może być ono spowodowane poważnymi chorobami. Upośledzenie nerek, nadczynność tarczycy, anemia, choroba Wernera, problemy z jajnikami, cukrzyca, zaburzenia krążenia – to tylko niektóre przykłady. Gdy zauważymy u siebie pierwsze siwe włosy, szczególnie w bardzo młodym wieku, przede wszystkim należy wybrać się do lekarza, który zaleci odpowiednie badania.
Dieta
Temat diety jest już odrobinę oklepany, wiadomo, że ma ona wpływ na stan całego organizmu. Pomimo to warto zaznaczyć, które witaminy konkretnie są odpowiedzialne za stan naszych włosów oraz w jakich produktach się znajdują.
– Witamina B12 – bierze ona udział w metabolizmie komórkowym takich związków jak białka, węglowodany oraz tłuszcze. Zapobiega także anemii złośliwej. Witamina B12 znajduje się m. in. w takich produktach jak: ryby (dorsze, mintaje, łososie, szczupaki, makrele, śledzie, pstrągi), wątróbka, jaja, wołowina, cielęcina, dojrzewające sery (edamski, brie, gouda), mleko i przetwory mleczne. Osobom dorosłym zaleca się jej spożycie od 3 do 30 mg na dzień (wyjątek stanowią kobiety w ciąży – do 40 g i osoby po 40. roku życia – do 35 g.
– Kwas foliowy – na jego niedobór, oprócz siwienia, mogą wskazywać takie objawy jak: szare zabarwienie skóry, brak apetytu występujący przez dłuższy okres, zawroty głowy, apatia, infekcje jamy ustnej. Dlatego warto na nie wcześniej zwrócić uwagę – być może szybciej odkryjemy źródło pojawiania się siwych włosów. Kwas foliowy występuje w burakach, awokado, brokułach, szparagach, szpinaku, pomarańczach, warzywach strączkowych, orzechach, drożdżach, wieprzowinie, baraninie, tuńczyku, kurczaku, kiełkach pszenicy oraz pełnym ziarnie zbóż. 0,4 mg – tyle wynosi zapotrzebowanie na kwas foliowy u dorosłego człowieka na okres jednej doby.
– Krzem – jego zawartość jest ważna o tyle, że według badań powstrzymuje proces siwienia włosów. Występuje on m. in. w skórkach owoców, dlatego warto jeść agrest, winogrona i nie obierać jabłek czy gruszek. Woda źródlana, łuski ziaren zbóż, czosnek szczypiorek – one również zawierają krzem. Natomiast największe źródło krzemu stanowi skrzyp.
– Kwas para-aminobenzoesowy – niektóre badania wskazują, że dzięki zażywaniu odpowiedniej dawki kwasu dziennie przez dłuższy okres może on spowodować zatrzymanie procesu siwienia włosów. Występuje w ryżu, kiełkach pszenicy, otrębach, drożdżach piwnych, wątrobie i nerkach. Co do jego zapotrzebowania w organizmie, jest ono zależne od różnych czynników: trybu życia, wieku. Jednym z powszechnie znanych suplementów, który go zawiera, jest Silica.
– Biotyna (witamina H) – dzięki stymulacji mieszków włosowych znacznie spowalnia i ogranicza proces utraty barwy włosów. Najbogatszym źródłem biotyny jest wątróbka, mąka sojowa i żółtka jajek. Jej mniejsze ilości występują w orzechach ziemnych i włoskich, grzybach, migdałach, sardynkach. Warto zaznaczyć, że surowe jajko zawiera białko – awidynę. Dopóki go nie ugotujemy, nie wykorzystamy biotyny, ponieważ awidyna ją wiąże (dzięki temu jaja nie ulegają zakażeniu). Podczas gotowania dochodzi do denaturacji awidyny – biotyna staje się przyswajalna.
– Witamina B5 – skutecznie zapobiega siwieniu włosów. Nazywana jest również witaminą antystresową. Ma ona wpływ na produkcję adrenaliny. Występuję w wątróbce, rybach (śledzie, pstrągi), mięsie kurczaka, otrębach pszennych, awokado, ziemniakach, melonach, pomarańczach, bananach, pełnoziarnistym chlebie, jajkach, pestkach słonecznika. 5 mg witaminy B5 dziennie dla dorosłych to średnia dawka, którą zaleca się spożywać.
– Miedź – to właśnie jej niedobór bardzo często jest odpowiedzialny za siwienie włosów. Prowadzi do tego, że odpowiednia produkcja melaniny, czyli grupy pigmentów, od której zależy kolor skóry, włosów i oczu, jest niemożliwa. Miedź występuje w wątróbce, rybach, owocach morza, kakao, roślinach strączkowych, otrębach pszennych, płatkach owsianych, nasionach słonecznika. Dzienna, zalecana dawka miedzi dla dorosłych to 0,9 mg.
Palenie
O negatywnych skutkach palenia można by napisać kilkudziesięciostronicowy esej. Okazuje się, że ma ono wpływ także na utratę barwy naszych włosów, ze względu na znaczne ograniczenie przyswajania przez organizm składników odżywczych. Podobno palaczom grozi aż czterokrotnie większe ryzyko przedwczesnego siwienia niż osobom, które nie są nałogowcami.
Marta Nagórka
Źródło:http://www.witaminab.com.pl,http://www.poradnikzdrowie.pl,http://bazawitamin.net,http://www.zdrowie.med.pl, http://www.poradnia.pl, http://www.witaminy.org.pp