MUFFINY SĄ TRENDY
Sposób przygotowania:
Czekoladę i łyżeczkę masła rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mączką migdałową. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj jajka, rozpuszczoną czekoladę, a następnie połączone suche składniki i na koniec wiśniówkę i wisienki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki – grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotowanie dekoracji:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wiśniówkę, ostudź. Na wystudzone muffiny nałóż polewę z rozpuszczonej czekolady, po łyżce bitej śmietany, dołóż wisienki i płatki tartej czekolady
PRZEPIS NA MUFFINY Z CZERWONĄ PAPRYKĄ I FETĄ (12 sztuk)
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 175 g sera feta
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 g masła
Sposób przygotowania:
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i białe części, pokrój na spore kawałki i opiecz chwilę w piekarniku, aż skórka ściemnieje. Obierz paprykę ze skóry i pokrój na małe kawałki.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, kawałki papryki i pokruszony ser feta. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki – grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.
Smacznego!