Dieta i Fitness

Kuchnia

Mały pierożek, wielka historia.

Jak pielmieni przekroczyło granice Syberii. Choć przypominają tradycyjne pierogi, pielmieni różnią się od nich kilkoma istotnymi cechami – przede wszystkim farszem, który zwykle zawiera surowe mięso, oraz metodą przygotowania, gdzie kluczową rolę odgrywa zamrażanie. Ich nazwa wywodzi się z języka…

Biznes Kuchnia Rozrywka

HISTORIA FINE DININGU W POLSCE

Rozwój fine diningu w Polsce to proces, który nabrał tempa w ciągu ostatnich dwóch dekad. Choć polska tradycja kulinarna jest bogata, to koncepcja restauracji gourmet, gdzie serwuje się jedzenie na najwyższym poziomie z dbałością o każdy detale, wysmakowaną estetykę i…

Biznes Kuchnia Rozrywka Zdrowe odżywianie

FINE DINING, A EKOLOGIA I LOKALNOŚĆ

Fine Dining często kojarzy się nam z wyszukanymi i drogimi składnikami, produktami, których nie umielibyśmy użyć w naszej kuchni, egzotycznymi i sprowadzanymi z odległych zakątków świata. Nagrodzona gwiazdką Michelin warszawska restauracja NUTA pokazuje, że nic bardziej mylnego: zdecydowana większość dostawców…

Dieta i Fitness

Profilaktyka jako ważny krok przed wakacyjnymi podróżami

  Zgodnie z wykonanymi w 2023 badaniami Instytutu IQS, jedynie 44% Polaków wykonuje regularne badania profilaktyczne. Tymczasem, wiele chorób, szczególnie we wczesnych stadiach rozwoju, nie daje żadnych niepokojących znaków – dzięki badaniom profilaktycznym możemy uniknąć zbyt późnej diagnozy i co…

Sport

Co dzieje się w głowie sportowca na Igrzyskach Olimpijskich?

Odpowiada, Jakub B. Bączek, trener mentalny, na co dzień pracujący m.in. z czołowymi sportowcami. Zdobył mistrzostwo świata z kadrą narodową siatkarzy. Trwające obecnie Igrzyska Olimpijskie w Paryżu budzą wiele emocji już od otwarcia, szeroko komentowanego zwłaszcza w social mediach. Występy…