Festiwal Chlebów Świata
Już wkrótce w dniach 13-15 marca w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego, mieszczącym się przy ul. Ratuszowej 13 w Warszawie, odbędzie się druga edycja Festiwalu Chlebów Świata. Chcesz się zagłębić w świat sztuki kulinarnej praktykowanej przez mistrzów z różnych zakątków ziemi? Zapraszamy!
Indonezyjski chleb w kształcie krokodyla, który zwyczajem miejscowych stanowi podarunek dla nowożeńców, był jedną z nielicznych atrakcji w ubiegłym roku. Czym zostaniemy zaskoczeni w marcu?
To już druga albo dopiero druga edycja imprezy, w trakcie której zostaną zaprezentowane rodzaje tego najbardziej powszedniego, a zarazem niezastąpionego jedzenia. Skąd wzięła się inicjatywa? Powstała w oparciu o projekt promocji szkoły i okazała się rewelacyjnym pomysłem! W ubiegłym roku zostały pokazane chleby m. in. z Palestyny, Włoch oraz Chin. Szkołę odwiedziło kilka tysięcy osób.
Festiwal Chlebów Świata to okazja, aby poznać metody sporządzania takich wypieków jak piada, pita, chleby z Serbii, Bułgarii, Australii, Libanu oraz innych tajemniczych miejsc, więc nie będzie to jedynie nudna ekspozycja. Prezentacje odbędą się w salach lekcyjnych.
Jarmark Chlebów Świata i dodatków to kolejna atrakcja, która się pojawi. Zademonstrowane zostaną: chleby litewskie, chleby bez mąki, cebularze, sękacze, rogale świętomarcińskie z Poznania oraz tradycyjne wyroby: sery owcze i kozie, miody, przyprawy, bakalie, wędliny i powidła z buraków cukrowych. Jest to wspaniała okazja dla miłośników wypieków, ale również osób, które pragną poznać inne regionalne wytwory spożywcze. Wstęp jest bezpłatny. Polecamy!
Marta Nagórka
Źródło:http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/festiwal-chlebow-swiata-2015-dowiedz-sie-jak-smakuje,3286701,artgal,t,id,tm.html