wlosy-i-paznokcie-co-jesc-aby-byly-zdrowe

Włosy i paznokcie – co jeść, aby były zdrowe

wlosy-i-paznokcie-co-jesc-aby-byly-zdroweIdąc ulicą, napotykamy kobiety z burzą lśniących loków lub z długimi i przede wszystkim grubymi włosami. Natomiast koleżanka z pracy czy przyuważona przez nas kobieta w autobusie ma pięknie wyglądający manicure, zrobiony co najważniejsze na swoich niełamliwych i mocnych paznokciach. Co zatem jest nie tak, że niektóre z nas wiążą w kitkę kilka włosów, mimo stosowania najdroższych odżywek, a na paznokcie nakładają kilka warstw cudownych preparatów, a one i tak się łamią i rozdwajają. Otóż odpowiedź jest bardzo prosto i zawiera się w dwóch słowach: odpowiednia dieta.

Aby mieć włosy jak z okładki i paznokcie niczym po wyjściu od manicurzystki, nie wystarczy wizyta w aptece i zakup najdroższych odżywek i masek. O włosy i paznokcie należy troszczyć się też od wewnątrz. Zatem trzeba zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się odpowiednie witaminy i mikroelementy. To ich brak powoduje, że końcówki włosów rozdwajają się, a paznokcie są łamliwe i kruche. Niezbędna jest witamina H (biotyna), która pomaga uporać się z łupieżem, a także z wypadaniem i siwieniem włosów. Pozytywnie wpływa także na wygląd paznokci. Jej doskonałym źródłem jest brązowy ryż, kalafior, orzechy, owoce czy mleko. Witamina A, którą znajdziemy w serach, jajach, wątróbce, pomidorach, marchwi, maśle, wzmacnia włosy i zmniejsza kruchość paznokci. Produkty takie jak ziemniaki, zboża, warzywa strączkowe, mleko, sery, banany, chude mięso, drób czy drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B. Uwzględniając je w swojej diecie, zapewnimy szybkie tempo wzrostu i poprawność budowy włosa. Ponadto, aby włosy i paznokcie zachwycały nas co rano, trzeba spożywać produkty, które zawierają cynk, wapń, magnez i żelazo. Cynk znajdziemy w kaszach, chlebie pełnoziarnistym czy drobiu i rybach. Źródłem wapnia są sery, mleko, łosoś, orzechy, nasiona słonecznika, szpinak czy brokuły, zaś magnezu – kakao, pestki dyni, koper, natka pietruszki, czekolada, jabłko ze skórką. Natomiast czerwone mięso, groch, chleb pszenny, fasola czy wątróbka zawierają dobroczynne pokłady żelaza. Przed szkodliwym wpływem środowiska nasze włosy i paznokcie uchroni witamina E, która zawarta jest m.in. w avocado, kukurydzy, olejach roślinnych, sezamie i migdałach.ID-100113500

Bardzo ważne w naszej diecie jest białko. Jest podstawowym składnikiem włókna włosa i płytki paznokciowej. Szczególnie bogatym źródłem białka są ryby, mięso i drób. Poza tym znajdziemy je w nabiale, warzywach strączkowych, jajach oraz produktach zbożowych. I jak zawsze – należy pamiętać o piciu co najmniej 1,5 litra płynów dziennie. Woda powoduje wypłukiwanie toksyn z organizmu dzięki czemu włosy nie matowieją, a paznokcie przestają się nagminnie łamać. Równie niezbędne do prawidłowego rozwoju włosów i paznokci są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jako że nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć, należy podawać je z zewnątrz, spożywając ryby morskie, nasiona słonecznika i sezamu, orzechy, kiełki pszenicy czy nasiona dyni. Niedobór tych kwasów może powodować łysienie, a także matowienie włosów i łamanie się paznokci.

Warto pamiętać o ograniczeniu cukru i bardzo słodkich owoców. Znajduje się w nich zbyt duża ilość węglowodanów, która wpływa na szybsze przetłuszczanie się włosów, a czasem prowadzi do zaburzeń w pracy mieszków włosowych. Produkty zbożowe także należy przyjmować z rozsądkiem, ponieważ ich nadmiar szkodzi zarówno paznokciom, jak i włosom.

Ewelina Górczyńska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ