Szpinak na 3 sposoby

Szpinak to nie tylko roślina o wyrazistym smaku, ale przede wszystkim źródło cennych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas czy wapń. Ponadto, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, szpinak korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry. Jak go przyrządzić, by szybko nam się nie znudził? Oto kilka pomysłów!

Pixabay.com

Sałatka ze szpinaku z pomarańczą

Składniki:

100 g świeżego szpinaku

1 obrana pomarańcza

6 łyżek oliwy

2 łyżki octu winnego

1 łyżka miodu

sól i pieprz

garść słonecznika łuskanego

garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Pestki słonecznika prażyć przez około minutę na rozgrzanej patelni.

W szklance przygotować sos z oliwy, octu, miodu, soli, pieprzu.

W naczyniu wymieszać szpinak z kawałkami pomarańczy i żurawiną, polać sosem i na koniec oprószyć pestkami słonecznika.

Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym

Składniki:

0,5 l bulionu warzywnego

300 ml mleka kokosowego

200 g świeżego szpinaku

pół świeżej gruszki

1 cebula szalotka

pół małego pora

2 papryczki chili

niewielki kawałek imbiru

szczypta pieprzu cytrynowego

łyżka oleju

sól

Przygotowanie:

Bulion zagotować. Gruszkę obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Cebulę, pora i papryczki (bez gniazd nasiennych) posiekać. Imbir zetrzeć na tarce.

Na rozgrzany w garnku olej wrzucić posiekane wcześniej produkty: cebulę, pora, papryczki i imbir. Posypać pieprzem cytrynowym i smażyć przez około 5 minut, co jakiś czas dodając kilka kropel mleka kokosowego. Następnie dodać gruszkę i smażyć przez kolejną minutę.

Dodać resztę mleka kokosowego, całość gotować przez 2 minuty. Następnie dodać bulion i gotować jeszcze przez około 5 minut, doprawiając solą do smaku.

Dodać świeży szpinak, wymieszać i gotować zupę przez kolejne 2 minuty na wolnym ogniu. Tak przygotowaną zupę zmiksować w blenderze, aż powstanie jednolity krem. Na koniec zupę przelać przez sito, by pozbyć się niezmiksowanych części.

Placki z kaszy jaglanej i szpinaku

Składniki:

400 g świeżego szpinaku

1 szklanka kaszy jaglanej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

pół cebuli

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, szpinak wycisnąć lub zetrzeć.

Kaszę prażyć w rondelku przez około minutę, następnie zalać wodą, dodać szczyptę doli, ugotować na miękko i ostudzić. Dodać do niej jajka, cebulę, czosnek oraz szpinak. Oprószyć pieprzem i wymieszać. Z tak powstałej masy formować placki.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placki z obu stron. Przed podaniem odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ