Pyszne dania z grilla

ID-10058546Za oknem coraz cieplej a majówkowy weekend za pasem. To świetna okazja na chwilę odpoczynku w gronie rodziny i przyjaciół. Nic tak nie umila długiego weekendu jak grill na świeżym powietrzu.

Prezentujemy przepisy na pyszne i różnorodne dania z grilla. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Skrzydełka w nalewce wiśniowej

Składniki: 1 kg skrzydełek, sól morska, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 6 łyżek stołowych nalewki wiśniowej, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Do podania: sos jogurtowo-pomarańczowy z płatkami chili: 200 g jogurtu greckiego, szczypta skórki z pomarańczy, szczypta płatków chili lub zmielonej ostrej papryki.

Przygotowanie: Skrzydełka osuszyć. Nożycami lub nożem odciąć końce skrzydełek. Skrzydełka włożyć do miski, natrzeć solą morską i cynamonem, następnie zalać nalewką wiśniową i oliwą, delikatnie palcami powygniatać aby dokładnie obtoczyły się w marynacie. Odstawić na minimum godzinę. W międzyczasie przygotować sos do podania mieszając wszystkie składniki w miseczce oraz rozgrzać grill. Grillujemy przez 55-60 minut na grillu ogrodowym, pod przykryciem, nie na bezpośrednim ogniu, z węglem (brykietami) rozłożonym po bokach grilla.

Bakłażany z serem feta

Składniki: 2 bakłażany, 30 dag sera feta, 2 łyżki serka naturalnego, 60g oliwek, czosnek granulowany, pieprz czarny mielony, sól

Przygotowanie: Bakłażany umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm (nie obierać ze skórki). Plastry posolić z obu stron i odstawić na ok. 10 minut, aby puściły soki. Ser feta rozbić widelcem i wymieszać z serkiem naturalnym. Oliwki pokroić na plasterki i dodać do masy serowej. Przyprawić pieprzem. Plastry oprószyć z obu stron pieprzem i czosnkiem. Położyć na grillu i opiekać z obu stron do momentu zarumienienia się. Ściągnąć z grilla. Posmarować z jednej strony masą serową z oliwkami i zawinąć. Spiąć wykałaczkami.

Panga w tymianku z cytryną

Składniki: 1 kg filetów z pangi, 2 cytryny, pół szklanki świeżego tymianku, 130 ml oliwy z oliwek, pieprz czarny mielony, sól

Przygotowanie: Przygotować marynatę: sok z cytryn wycisnąć. Wymieszać z oliwą i doprawić solą/ pieprzem według uznania. Świeży tymianek drobno posiekać i dodać do mieszanki. Dokładnie wymieszać. Filety z pangi umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Włożyć do głębokiego naczynia i zalać marynatą. Odstawić na 1,5-2 godziny do lodówki. Filety ułożyć na aluminiowej tacce. Piec na rozgrzanym grillu ok. 20 minut.

Papryka faszerowana kiełbasą i cukiniąID-100129937

Składniki: 4 papryki czerwone, 1 kg kiełbasy, 2 cukinie, 2 jabłka, 2 gałązki rozmarynu, 120 ml przecieru pomidorowego, olej roślinny, przyprawa do grilla, pieprz czarny mielony

Przygotowanie: Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Górną część papryki odciąć wraz z szypułką. Oczyścić z pestek i błon. Kiełbaski, cukinię i jabłko pokroić w drobną kostkę. Przecier pomidorowy wymieszać z 1 łyżką oleju, doprawiając przyprawami: przyprawą do grilla i pieprzem. Do mieszanki dodać pokrojone jabłka, cukinię i kiełbasę. Przygotowanym farszem wypełnić wnętrze papryki. Na aluminiowej tacce ułożyć papryki i położyć na rozgrzanym grillu. Piec 30 minut.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ