Street food w podróży! Czego powinniście spróbować?

Każdy z nas uwielbia podróże! Zanim jednak pojedziemy w konkretne miejsce to dowiadujemy się o nim jak najwięcej. Zazwyczaj dużą ilość czasu poświęcamy na zabytki, muzea i inne tego typu rzeczy. Podczas podróży warto również spróbować lokalnej kuchni. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę w różnych zakątkach na Ziemi!

Co jeść podczas zagranicznych podróży?

Ostatnio bardzo modne są uliczne przekąski. Nie dość, że można zjeść tego typu jedzenie w czasie zwiedzania to zazwyczaj jest dużo tańsze niż obiad w restauracji. Gdzie można znaleźć najlepsze street foody na świecie? Zobaczcie!

Indie, Masala Dosa

Kuchnię indyjską cechuje przede wszystkim to, że potrawy są bardzo aromatyczne i mocno przyprawione. Indie słyną też z tego, że mają w swojej ofercie przepyszne dania bezmięsne. Jest to więc raj dla wegetarian. Co jest ich najpopularniejszym przysmakiem? Z pewnością naleśnik dosa, który jest serwowany do śniadania. Przygotowywany jest on z ryżu i fasoli. Do tego dochodzi farsz z cebuli i ziemniaków. Brzmi pysznie, prawda?

To danie serwowane najczęściej w południowych Indiach.

Grecja, souvlaki

To co pierwsze przychodzi nam na myśl, jeśli chodzi o jedzenie w Grecji, a zwłaszcza w Atenach to souvlaki. To nic innego jak szaszłyki z mięsa, przeplatane grilowanymi warzywami. Najczęściej podawane są z pitą lub bułką.

Danie jest bardzo aromatyczne, gdyż kawałki mięsa są pieczone w marynacie z ziół. Souvlaki jedliśmy (a zasadniczo tylko jedno z nas jadło, bo połowa naszego podróżniczego teamu jest wege) nie tylko w Grecji, ale również w innych krajach bałkańskich, np. w Albanii. Jednak prawda jest taka, że najlepszy smak mają właśnie te greckie – komentuje Aleksandra z bloga Bałkany Rudej.

Tajlandia, pad thai

Jeśli każdy miałby podać jedną z najbardziej charakterystycznych potraw dla Tajlandii z pewnością byłby to pad thai. Co wchodzi w skład tego dania? Makaron ryżowy, który smażymy z sosem rybnym sokiem z tamaryndowca, kiełkami fasoli,jajkiem, kolendrą,  orzeszkami i sokiem z limonki. W tym daniu fantastyczne jest to, że nie ma jednolitego smaku! Na przemian czujemy słodycz i ostrość. Dlaczego? Ponieważ znajdziemy tam orzechy ziemne, chilli i wspomniany już sos rybny. Danie może nie prezentuje się najpiękniej, ale smakuje wyśmienicie.

Portugalia, Pastel de nata

Tak naprawdę kuchnia portugalska i hiszpańska mocno się przenikają. Bez wątpienia warto spróbować tam ryb i owoców morza, gdyż mamy pewność, że zawsze są świeże i świetnie przyrządzone. Lizbonę wyróżnia jednak jeden przysmak. Są to małe nadziewane ptysie z lekko przypalonym wierzchem, który w smaku przypomina karmel. Fabryka tych babeczek, zwanych też Pasteis de Belem, znajduje się dzielnicy Lizbony Belem. Zawsze, o każdej porze roku, jest tam tłum turystów, którzy chcą spróbować tych pyszności.

Dania,  Smørrebrød

Nazwa tego dania dosłownie oznacza „posmarowany chleb”. Jest to nic innego jak kanapki z dużą ilością składników i przygotowywane na różne sposoby. To świetnie danie zarówno dla wegetarian, jak i dla miłośników mięsa, orientalnych smaków.

Co natomiast warto polecić osobom, które przyjeżdżają do Polski? Naszym zdaniem zdecydowanie gofry znad polskiego morza! Nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze mają ogrom składników i z pewnością umilą zwiedzanie. W Polsce kultowe są również zapiekanki. W czasach PRL-u były absolutnym hitem. Warto dodać, że nigdzie indziej nie są tak popularne jak w naszym kraju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ