Pierwsze wegańskie jajka w sprzedaży

Pierwsze wegańskie jajka w sprzedaży! Z czego są zrobione? Nie uwierzycie!

Weganizm ma coraz więcej zwolenników. Jednak nadal wśród wielu osób pokutuje mit, że dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych jest mało urozmaicona. Tymczasem dzięki różnym zamiennikom mięsa oraz nabiału można stworzyć prawie każdy posiłek. Masz ochotę na jajecznicę, omlet czy kogel-mogel? Nie ma problemu! Właśnie powstały pierwsze wegańskie jajka! Z czego są zrobione i ile kosztują?

Pierwsze wegańskie jajka w sprzedaży

Masz ochotę na jajecznicę, naleśniki, ciasto czy kogel-mogel, ale jesteś weganką i nie jesz jajek? A może masz na nie uczulenie? Nic straconego! Oferta produktów wegańskich właśnie poszerzyła się o… wegańskie jajka!

https://www.instagram.com/p/BM2MfpcA38g/?taken-by=followyourheart

Z czego są zrobione?

Chociaż ich opakowanie do złudzenia przypomina klasyczne jajka, to po otwarciu czeka nas niespodzianka. Wewnątrz znajduje się 114 gramów proszku, na który głównie składa się mąka z alg. Dzięki niej z łatwością można odtworzyć dowolne jajeczne danie. Wegańskie jajka obecnie znajdziemy w angielskiej sieci sklepów „Holland & Berrett”.

„VeganEgg” marki „Follow The Heart” mają dużo białka, nie zawierają natomiast glutenu, cholesterolu oraz alegenów. Doskonale sprawdzą się dla osób odchudzających, gdyż jedna porcja to zaledwie 33 kalorie! Ta sama firma produkuje również wegański majonez. Na zbliżające się Święta Wielkanocne jak znalazł?

A jak przygotować z nich jajecznicę? Zobaczcie!

https://www.instagram.com/p/BLj54_igyf0/?taken-by=followyourheart

Ile kosztują?

Niestety minusem jest cena, dlatego nie wszyscy mogą sobie pozwolić na taką przyjemność. Jedno opakowanie kosztuje 7.99 funtów, czyli  ok. 40 złotych. Dlatego nadal pewnie większość wegan będzie wybierać na śniadanie tofucznicę („jajecznica” z tofu) oraz inne zamienniki jajek. Przypominamy, że do pieczenia doskonale sprawdzi się sproszkowane siemię lniane z ciepłą wodą lub rozgnieciony banan, który połączy wszystkie składniki, do omletów lub bezy możemy użyć wody po ciecierzycy w puszce, a konsystencję pasty jajecznej zastąpi „smarowidło” ze zmielonego awokado. Smacznego!

Macie ochotę na wegańskie jajka? Miejmy nadzieję, że z biegiem czasu będą one znacznie tańsze, by każdy mógł je kupić.

https://www.instagram.com/p/BNAjtCPAxSB/?taken-by=followyourheart

—————————————————————————————————

Źródło zdjęć: www.instagram.com/ followyourheart

ZOSTAW ODPOWIEDŹ