gril1.jpg

Kuchnia w plenerze czyli dania piknikowe

gril1.jpgWiosna i lato to czas, w którym zaczynamy się ruszać, a weekendy spędzamy z przyjaciółmi na łonie natury. Co jeść podczas całodniowej wycieczki rowerowej albo pikniku nad rzeką? Oto kilka sprawdzonych przepisów idealnych na tę okazję.

     Grzanki z szałwią do piwa: bagietka, masło i świeża szałwia

Bagietkę kroimy w cienkie, skośne kromki. Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy do niego posiekana szałwię. Kromki pieczywa podsmażamy z obydwu stron na złoto. Tak przygotowane zachowają chrupkość. Po wystygnięciu wystarczy zawinąć je w papier, schować do koszyka i wyjąć podczas pikniku. Idealnie pasują do zimnego piwa. Alternatywą dla grzanek są serowe muffiny.

Muffiny serowe do piwagril.jpg

2    2 szklanki mąki

      Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1    1 łyżeczka soli

      ½ łyżeczka sody

      Łyżeczka kminku

    Szklanka startego, żółtego sera (najlepiej ostrego w smaku)

      6 łyżek stołowych oleju roślinnego

      pół szklanki zsiadłego mleka

      Pół szklanki zwykłego mleka

      2 łyżki musztardy

      1 jajko

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Osobno mieszamy wszystkie płynne, a następnie przelewamy do suchych i mieszamy (niezbyt dokładnie). Przygotowaną masę przelewamy do foremek (najlepiej silikonowych). Pieczemy przez około 20 min. Możemy podać przekrojone, posmarowane masłem.

Pieprzowe kiełbaski w cieście

      8 kiełbasek pieprzowych

      Opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie dzielimy na 24 kwadraty a każdą kiełbaskę kroimy na 3 części. Jej kawałki owijamy w kwadrat ciasta i sklejamy brzegi. Układamy szwem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 20 min. W 200 stopniach C z termoobiegiem – do zrumienienia ciasta.

Sałatka owocowa z białym kremem balsamico

       1 czerwony i 1 żółty, wyfiletowany grejpfrutgril2.jpg 

     1 wyfiletowana pomarańcza

     1 melon galia

     ½ pęczka świeżej mięty

     4 łyżki oliwy z oliwek

     1 łyżka soku z cytryny

     50 ml białego kremu balsamico

     1 łyżka octu winnego

     1 łyżeczka musztardy Dijon

      8 posiekanych listków mięty

Z melona wyciąć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu połączyć i zmiksować, dodać posiekaną miętę. Całość doprawić do smaku wedle własnego uznania. Owoce przełożyć do miseczki, skropić sosem i udekorować świeżą miętą. Całość zabrać na piknik można w zamykanej miseczce. W gorętsze dni kompozycja powyższych owoców z miętą działa orzeźwiająco. Smacznego!

Joanna Sposób

ZOSTAW ODPOWIEDŹ