ID-100125288

Dieta antystresowa

ID-100125288Niestety w dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na stres każdego dnia. Praca, szkoła, obowiązki domowe. Czynników stresogennych nie trzeba daleko szukać. Zanim jednak sięgniemy po leki uspokajające, spróbujmy tak skomponować dietę, aby poprawić sobie nastrój, może to wystarczy. 

W wielu przypadkach to właśnie odpowiednie jedzenie potrafi pomóc! Przede wszystkim podstawowym składnikiem naszej diety powinny być owoce i warzywa. Co zatem powinniśmy jeść w stresie? Oto 10 produktów, które na stałe powinny zagościć w naszym menu:

1. Pomarańcze – zawierają witaminę C, która pomaga zredukować stres, reguluje ciśnienie krwi i przywraca kortyzol do normalnego poziomu, gdyż jego stężenie wzrasta w warunkach silnego oddziaływania czynników stresogennych. Witamina C wzmacnia także układ odpornościowy.

2. Banany – zawierają m.in. sporo białka, jodu, potasu, magnezu, witaminy C. Białko banana wspomaga powstawanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Podobnie działają pomidory, ziemniaki, rzeżuchę i zboża.

3. Buraki – jest w nich dużo manganu i witamin z grupy B. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, dzięki nim łatwiej jest skoncentrować się w pracy, zawierają mangan, który uaktywnia enzymy potrzebne do przyswajania witamin z grupy B.

4. Szpinak – niedobór magnezu może powodować migreny, bóle głowy i uczucie zmęczenia, jednak już 1 kubek szpinaku dostarcza 40% dziennego zapotrzebowania magnezu.

5. Papryka – zawiera bardzo dużo witaminy C, zwykle nietrwałej, która w tym warzywie nie traci swoich właściwości podczas gotowania. Witamina C uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres, dodaje sił w trudnych sytuacjach. To doskonały „poprawiacz” humoru.

6. Migdały, pistacje i orzechy włoskie- pierwsze zawierają witaminy B i E, które pomagają wzmocnić nasz układ odpornościowy, a pistacje i orzechy włoskie- pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

7. Suszone morele – są bogate w magnez, który skutecznie obniża poziom hormonu stresu, koi nerwy i łagodzi skutki zmęczenia.

8. Ryby – są prawdziwym magazynem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza ryby morskie, które zawierają kwas omega-3). Wzmacniają układ nerwowy, chronią przed depresją i przed męczącą nadpobudliwością.ID-10010920

9. Rośliny strączkowe – wzbogacą organizm w cynk, fosfor i biotynę (witamina H). Regulują czynności centralnego układu nerwowego. Cynk chroni przed schizofrenią, biotyna przeciwdziała nastrojom depresyjnym.

10. Kakao – jest największym źródłem magnezu, który chroni przed meteoropatią, stanami lękowymi, rozdrażnieniem, poprawia koncentrację. Teobromina regeneruje organizm po wysiłku. Podobnie działają pestki dyni, kasze, orzechy. Kakao jest odpowiednikiem czekolady, która znana jest ze swoich właściwości antydepresyjnych!

Pamiętaj, aby unikać w nadmiernych ilościach kawy ponieważ po chwilowym ożywieniu będziesz rozdrażniony i bardziej podatny na stres. Kofeina utrudnia przyswajanie cennych dla ciebie witamin B, C oraz cynku, potasu i magnezu. Bardzo niekorzystnie na cały układ nerwowy wpływa również alkohol. Odpręża na krótko i tylko pozornie. Nadto, dobrze jest unikać tłustych potraw mięsnych, które z powodu nasyconych kwasów tłuszczowych powodują ospałość i rozdrażnienie.

Biorąc to wszystko pod uwagę, nasuwa się jeden wniosek. Staraj się jeść zdrowe, pełnowartościowe potrawy, pełne witamin, a z pewnością zmniejszy się ryzyko obniżenia nastroju i samopoczucia w myśl zasady – w zdrowym ciele zdrowy duch!

Kamila Biełuszka, fot.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ