Jak dobrać wino do makaronu?

Jak dobrać wino do makaronu? Podpowiadamy!

Wiele z nas zastanawia się często jak odpowiednio dobrać wino, aby idealnie współgrało z makaronem. Białe czy czerwone? Słodkie czy wytrawne? Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka podstawowych rad, które z pewnością pomogą Wam, kiedy będziecie kupować wino do pysznego obiadu.

Podstawowe zasady

Jedna z pierwszych zasad jest taka, że wino powinno kontrastować z potrawą. Dlaczego? Otóż to danie gra pierwsze skrzypce, a wino kontrastujące doskonale wydobędzie smak i aromat potrawy, którą przygotujemy. Ale co to znaczy tak w praktyce? Na przykład do lekkich dań dobierajmy cięższe wina, a do cięższych dań lżejsze wina. To pozwoli nam doskonale zapoznać się ze smakiem potrawy, ale też ze smakiem wina. Lekkie wino świetnie sprawdzi się przy cięższej potrawie, ponieważ oczyści usta przed kolejnymi kęsami, dzięki czemu lepiej poczujemy smak dania.

Niektórzy wyznają również zasadę, że do ciężkich potraw powinno serwować się ciężkie wina, a do lekkich lekkie, co pozwoli stworzyć harmonię. Profesjonaliści jednak zdecydowanie bardziej popierają tę pierwszą zasadę, czyli zasadę kontrastu.

Nie jest tajemnicą, że wino i makaron to dobro narodowe Włochów. Sugerując się włoskimi zasadami powinniśmy do sosów serowych albo takich na bazie śmietany dobierać alkohole lekkie o kwasowym smaku. Dlaczego? Takie alkohole mają bardzo wyraźny aromat i świetnie komponują się z tego typu makaronowymi daniami.

A co dobrać do makaronu z warzywami? Wybór jest o wiele prostszy. Będą pasowały zarówno wina różowe, czerwone wytrawne jak i białe wytrwane. Z kolei pasty z sosami na bazie pomidorów najczęściej podaje się z czerwonymi winami o dość intensywnym smaku. Podobnie jest z makaronami z mięsem. W tym przypadku również idealnie sprawdzi się mocno czerwone wino.

Dobór wina do dania wcale nie jest prostą sprawą i trzeba wielu lat nauki, aby w pełni zrozumieć zasady, którymi kierują się sommelierzy. Może warto wybrać się do winiarni i popróbować różnych win z różnych szczepów i spróbować rozróżnić? Dla nieco bardziej ambitnych polecamy kurs dla początkujących sommelierów.

Lubicie wino?

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ